miércoles, 17 de junio de 2015

Provença francesa. Art antic.

Després de quasi un mes sense publicar cap entrada he tornat. Ara sí, cada setmana hi haurà una nova entrada al blog.

Avui us parlaré d'un mini-viatge que vaig fer ja fa més d'un mes pel sud de França. Aquest va ser un viatge de tres dies en què vam visitar diferents llocs relacionats amb l'art antic i amb l'art medieval. Per aquest motiu he dividit la informació i publicaré dues entrades. En aquesta entrada trobareu totes les coses que vam visitar relacionades amb l'art antic. 




Aquest és un edifici romà de culte imperial situat al que era el fòrum de la ciutat. Va ser encarregat per Marc Vespasià Agripa durant el S. I aC. Es tracta d'un temple paradigmàtic de l'arquitectura romana: és pseudo-perípter, és a dir, té un únic accés i s'aixeca sobre un podium (diferenciant-se dels temples grecs que s'aixequen sobre l'estilobat i l'estereòbat) perquè el més rellevant es troba a la façana principal. Aquesta façana està decorada amb sis columnes d'ordre corinti. S'inspira en l'època clàssica i hel·lenística de l'art grec. No conservem cap element dels frontons però es creu que estaven decorats com la majoria de temples grecs i romans. Al seu interior hi havia una única cella. La Maison Carré és un temple que estava dedicat a Cayo i Luci, fills d'Agripa i néts d'August tal com ens indiquen els forats que hi ha al fris en què anaven enganxades unes lletres de bronze. Aquest temple s'ha conservat perquè al llarg de la història s'ha anat utilitzant.

Arc de Triomf, Orange 


Aquest és un monument construït en època d'August. Es tracta d'un monument situat al nord de la ciutat, a la via que unia Arles i Lió. Està dedicat a la glòria dels fundadors de la colònia, és a dir, representa el domini de Roma sobre aquests pobles de la Gàl·lia, tal com els grecs van fer sobre els Gàlates. És un arc de triomf format per dos arcs laterals i un arc central més gran decorat amb un caos ordenat. Als costats nord i sud trobem l'exposició de diferents armes utilitzades en aquests enfrontaments. Als costats est i oest trobem captius encadenats i armes, en aquest costat veiem directament la representació del domini de Roma. També hi ha altres elements com vaixells o sirenes i monstres marins.

Teatre Romà, Orange. 


El teatre romà d'Orange és un dels que millor es conserven. Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1981. Va ser construït l'any 40 aC quan Orange era una colònia romana (Colonia Julia Firma Secunanorum Arausio) com hem vist a l'Arc de Triomf. Els teatres en època romana van esdevenir un dels principals centres lúdics de les ciutats, estaven oberts sempre i eren gratuïts. Estaven oberts a tot el públic, que es distribuïa segons la seva classe social en un nivell o altre de les grades (cavea), així doncs hi havia la prima cavea en què hi havia les classes més altes de la societat, la media cavea, amb les classes mitjanes de la societat i, finalment, la summa cavea amb les dones, les prostitutes i els esclaus. S'accedia a la cavea pels vomitorium. L'escenari (scaena) tenia una plataforma rectangular i allargada on actuaven els acors (proscaenium) que es trobava sobre una plataforma elevada (pulpitum). El frons scaenae tancava l'escenari amb el decorat. A la part de darrera de l'escenari hi havia el postscaenium, que era el lloc on els actors es vestien i canviaven, i el subscaenium, que era la part inferior de l'escenari en què es guardava la maquinària.

El teatre romà d'Orange conserva la majoria d'aquestes parts. El frons scaenae estava presidit per la imatge de l'emperador, visible des de qualsevol punt de les graderies. 


Fotografia: Victor Lòpez 
El Pont du Gard és un aqüeducte construït en època romana, concretament el S. I dC. És el pont més alt (fa uns 50 metres) més antic que es conserva. És admirat com una gran obra d'art de l'enginyeria humana en què es creu que van treballar mig miler de persones. 
El seu entorn fan que aquest sigui un lloc meravellós on passejar. 
Aquest va ser un dels llocs que més va impactar-me d'aquest mini-viatge, el seu entorn i la seva llum, l'estat de conservació de l'aqüeducte, el riu, etc. són un conjunt d'elements que fan d'El Pont du Gard un indret molt especial. 

Mausoleu de Glanum, Saint-Remy-de-Provence

El mausoleu de Glanum, construït aproximadament entre l'any 20 i 30 aC segueix una forma recurrent dels monuments funeraris romans amb tres pisos. A la part baixa tenim diferents relleus amb escenes històriques i mítiques com la guerra entre els grecs i les Amazones, Menelagre i Castor i Polux, la Guerra de Troia. A la part d'entremig hi ha quatre pilars que suporten quatre arcs, sobre aquests hi ha un fris amb criatures marines i el disc solar en dues de les cares. Aquesta part suposa la transició del caos de les batalles de la part inferior, cap a l'ordre celestial de la part superior. Finalment, al darrer pis hi ha un temple rodó que evoca el tholos grec, Al centre d'aquest temple hi ha les estàtues dels personatges a qui està dedicat aquest mausoleu. Aquestes escultures estan vestides com les classes altes de la societat romana.  



Aquest jaciment arqueològic era una ciutat construïda al S. VI aC que va passar a ser una colònia romana l'any 27 aC. Era el lloc de residència de ciutadans i polítics romans. Tenia alguns dels edificis més rellevants de la ciutat romana: El fòrum era l'escenari de la vida pública de la ciutat, hi havia una activitat molt intensa des del matí fins al capvespre. Diversos temples on se celebrava el culte a les diferents divinitats locals (lars) i de l'imperi. La basílica que era un edifici porticat que solia tenir tres naus separades per columnes era el lloc on es reunia el tribunal de justícia o bé s’hi feien reunions de negocis. Les termes que eren el lloc d'higiene dels ciutadans però també eren el lloc de reunions i negocis. 

Amfiteatre d'Arles

Aquest edifici correspon a un amfiteatre romà que actualment és una plaça de braus en què se celebren espectacles taurins. Durant l'Imperi Romà s'hi van celebrar, entre altres, lluites de gladiadors. Posteriorment es transforma en una fortalesa i es construeixen residències a la part superior de les graderies (cavea). Actualment trobem encara restes d'aquesta fortalesa en forma de torres.

Recordeu! Ara hi ha post cada setmana!!!! 

No hay comentarios:

Publicar un comentario