domingo, 12 de julio de 2015

Provença francesa. Art medieval.

Avui us porto la segona part del viatge que vaig fer a principi de maig, amb els meus companys de curs d'Història de l'Art. En aquesta entrada us parlaré sobre els monuments que vam visitar en relació a l'art medieval.






Entre 1309 i 1377 Avignon va convertir-se en una seu papal, això va comportar que es construïssin moltes residències i palaus pels papes, la majoria sota el castell de Saint André. L'any 1342, després de ser anomenat cardenal, Etienne Aubert edifica el seu palau al que avui serà el claustre de Sant Joan de la Cartoixa de Villeneuve lez Avignon. L'any 1352 Etienne Aubert va esdevenir papa amb el sobrenom d'Innocenci VI i va donar les seves terres a l'ordre dels cartoixes i va ampliar i reformar el seu palau de cardenal. Entre aquestes reformes hi ha la construcció de la capella dedicada a Sant Joan Baptista decorada per Matteo Giovannetti, provinent de l'escola de Sienna. 
Innocenci VI va morir l'any 1362 i va ser enterrar a la cartoixa on, actualment, hi ha el seu mausoleu. 
Avui la cartoixa és un espai reformat que destaca pel seu estat de conservació, els seus claustres i la monumental església. 

Verge i el Nen, S. XIV.
Fotografia de la pàgina web del museu Pierre-de-Louxembourg 
Aquest museu complementa la visita a la Cartoixa. Trobem dues obres d'art molt rellevants: La Verge i el Nen del S. XIV i la Coronació de la Verge del S. XV (1453-1454) d'Enguerrand Quarton. 

Coronació de la Verge, Enguerrand Quarton (1453-1454)
Fotografia de la pàgina web del museu Pierre-de-Luxembourg
La Coronació de la Verge és una obra encarregada per Jean de Montagnac per l'altar de la Cartoixa de Villeneuve les Avignon. A la part inferior hi ha la representació de l'infern a la dreta i el purgatori a l'esquerra. En un nivell superior hi ha una la representació de Roma sobre el purgatori i la de la Jerusalem Celestial sobre l'infern. A la part superior hi ha la representació del Paradís amb la Coronació de la Verge com a element central.

Palau dels Papes, Avignon. 
Fotografia: Víctor López
Fotografia: Víctor López
Fotografia: Víctor López
L'any 1303, Avinyó es va convertir en una seu papal. Aquest palau gòtic va ser construït al costat del riu Roine entre 1335-1352 durant el papat de Benet XII i fins al de Climent VI. Durant el segle XIV nou papes es succeeixen en aquest palau. Actualment compta amb 25 sales obertes al públic entre elles les grans recepcions, les capelles decorades amb pintures al fresc de Matteo Giovanetti i Simone Martini, els apartaments privats dels papes i diferents terrasses.
L'any 1377 els papes van abandonar Avinyó i van tornar a Roma i el palau va quedar en mans de les forces antipapals.

Saint Trophime, Arlès.


Aquesta església construïda al S. XII té una gran portalada que ens mostra l'estil del romànic ple. El timpà de la portalada compta amb la representació de Crist pantocràtor envoltat pels tetramorfs. Al fris que es troba sota el timpà hi ha els dotze apòstols, aquest fris segueix per tota la portalada amb la representació dels condemnats a la drets i els escollits a l'esquerra. També hi ha altres escenes com l'Anunciació, el Bateig, l'Adoració dels Mags, la Matança dels Innocents... A les columnes hi ha representacions de diferents Sants relacionats amb la ciutat d'Arlès.

Portada de Saint Gilles du Gard

La portalada de Saint Gilles du Gard és una altra mostra de l'escultura del romànic ple. Construïda a primera meitat del segle XII avui conservem la seva impressionant façana tot i que la major part de l'església ha estat modificada. La portalada conté tres portes, la central de les quals és més gran, reben inspiració dels arcs de triomf tardoantics. La porta de l'esquerra té la representació de l'Adoració dels Reis Mags al timpà; la central representa el poder i la majestuositat de Crist; finalment, la porta de la dreta hi ha la representació de la Crucifixió. Entre les portes també hi ha altres escenes de la Passió de Crist. A les diferents columnes hi ha representacions dels apòstols, d'antics personatges romans i de figures i escenes profanes. 

Fins aviat!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario