jueves, 18 de febrero de 2016

Cefalú

Cefalú és un dels llocs més bonics de l'illa de Sicília. Està situat a escassos quilòmetres de Palerm i és un centre turístic durant l'estiu. Ara, a l'hivern, és un lloc màgic amb uns paisatges meravellosos. Cefalú es troba entre el mar mediterrani i una muntanya rocosa. 
Aquesta ciutat, com la resta de Sicília, va ser conquerida pels grecs i pels romans. Al S. I dC va produir-se la cristianització de l'illa, iniciada a Siracusa. L'any 858 dC els àrabs van conquerir el territori sicilià fins a l'època normanda. Durant el període normand Sicília va adquirir el seu màxim esplendor artístic gràcies a la promoció de Roger II. Alguns dels monuments que aquest va fer construir són els que veurem en els següents posts. 



La Catedral de Cefalú està dedicada al Salvador i la transfiguració de Jesús. Va ser promocionada per Roger II i va consagrar-se l'any 1131. Es tracta d'un edifici inserit a la roca de Cefalú. La catedral era el lloc on s'havien d'albergar els cossos de la família Hautviller i va ser així fins que Frederic Hautviller va transportar-los a la catedral de Palerm, on els trobem avui. En la planta d'aquesta catedral podem trobar un vincle amb el monestir de Cluny (S. X-XI). La catedral de Cefalú, de grans dimensions, té tres naus separades per enormes columnes monolítiques. La part de la capçalera també és monumental: un gran avant-absis per albergar els diferents canonges del lloc i tres absis.  
L'actual coberta de fusta és més baixa que la que tenia originalment tal com ens indiquen els arcs. El programa iconogràfic està consagrat a l'espai de l'absis, per tant, es pot veure el treball de pedra realitzat per constructors que venien expressament des de la Normandia. Aquest programa està encapçalat per un bust de Crist sota el qual hi ha la Mare de Déu, els dotze apòstols i una finestra per on entra la llum de l'est: la primera llum del nou dia. Als laterals de l'absis hi ha Sants vestits de religiosos i militars. Els noms dels diferents Sants estan escrits en grec o en llatí, fet que evidencia la confluència de les dues cultures sicilianes.


Els carrerons de Cefalú són encantadors. A cadascun d'ells hi ha botiguetes artesanals i de souvenirs plenes d'objectes i regals preciosos. Els venedors són molt amables i t'ensenyen els seus dissenys i les seves creacions. A l'estiu deu haver-hi un altre tipus de turisme i potser un altre ambient però viatjar a l'hivern té els seus avantatges. Els carrers estaven humits per la pluja de la nit anterior. El vent era congelat al capvespre. 
Per menjar nosaltres vam anar a un restaurant molt petitó just davant la Catedral: Fritto e divino. Tots els plats són fets seus, és bo, econòmic i casolà. Podeu trobar les típiques arancini italianes, per mi, tot un descobriment!



El mar és un dels grans atractius de Cefalú. Veure el capvespre des de la platja va ser una de les sensacions més agradables i màgiques d'aquest viatge. Un moment de connexió amb la naturalesa, un impuls a posar els peus a l'aigua, un instant d'estiu al Febrer. Són fotografies en bona companyia. Paraules i silencis. Un mar de núvols, colors i calma. I és aleshores quan flueix la inspiració i la vida




Sóc en el lloc i en el moment exacte. 
Tinc una companyia excel·lent. 
Estic fent el que m'agrada. 
I amb això són inmensament feliç. 
Ens tornarem a veure, Cefalú


No hay comentarios:

Publicar un comentario