domingo, 6 de marzo de 2016

Monreale

Monreale és una ciutat situada a dos quilòmetres de Palerm. La seva principal atracció és la Catedral.
La Catedral de Monreale va ser promocionada per Guillem II i consagrada l'any 1172. És una mostra més de la conquesta normanda de l'illa de Sicília. 
Guillem II posa tot el seu èmfasis a la Catedral de Monreale i ell mateix s'hi enterra i porta el cos del seu pare perquè també s'enterri a la catedral amb sepulcres de pòrfir.
La façana està flanquejada per dues torres inacabades que estan fora l'eix de les naus laterals, per tant, és una església molt ampla. L'edifici està pensat com les antigues basíliques romanes: no hi ha trencament espacial entre les naus. 


Les naus estan separades per columnes monolítiques amb capitells ornamentats amb les formes més complexes de l'estil grecoromà. La decoració dels murs de les naus es divideix en diferents registres. Al primer registre, hi ha la història de l'Arca de Noé i Abraham. Al segon registre, s'hi troben les històries de profetes de l'Antic Testament. En transsepte mostra episodis del Nou Testament. El llindar entre les naus i el transsepte hi ha un gran tro al que s'arriba per uns esglaons flanquejat per dues plaques daurades i dos lleons. Sobre hi ha una escena en què Crist posa la corona a Guillem II, tal com hem vist a la Martorana de Palerm. Així doncs, podem concloure que la dinastia Hautviller estava venerada per la divinitat. Just davant d'aquesta representació hi ha un mosaic del rei agenollat presentant una microarquitectura de la pròpia catedral a la Verge. 




Els paviments de l'interior de l'església no són originals de l'època medieval però sí que conservem petits detalls que van sobreviure a un terrible incendi a la zona de la capçalera tot i que hi ha algunes restes.


La zona de la capçalera està plena d'elements decoratius organitzats en diferents registres. En primer lloc, hi ha un conjunt d'arcs apuntats entrecreuats que a la vegada acullen arcs de menors dimensions. En segon lloc, s'incorporen columnes adossades per donar més importància a l'altura dels arcs dins els quals hi ha arcs més petits que fan un joc de llums i ombres. El tercer registre segueix una fórmula molt semblant a la del segon. 
A l'interior, podem observar la riquesa del mosaic normand. Un esplèndid joc de llums i colors que ressalta amb la llum del capvespre. 



El claustre és un dels més sumptuosos de l'església romànica. En un dels capitells podem veure el rei que, amb l'ajuda d'un àngel, transporta una microarquitectura més gran i més realista que representació que hem vist a l'interior de la catedral. La microarquitectura representa exactament el que l'espectador pot veure des del punt on està situat el capitell. 




I així, tornem cap a casa. 
 Sempre nel cuore Sicilia 

No hay comentarios:

Publicar un comentario